A pirézek újkori feltűnését követően (Tárki, 2006) a fogalom a kirekesztés, az idegengyűlölet elleni fellépés szimbólumává vált.

Piréznek lenni annyi, mint szembefordulni az előítéletekkel. Annyi, mint a másságot értéknek tekinteni, a hátrányosan megkülönböztetett kisebbségekkel elvi alapon azonosságot vállalni. Piréznek lenni annyi, mint szemébe röhögni az összes fajvédőnek, rasszistának, antiszemitának, sovinisztának, nácinak. Piréznek lenni annyi, mint átélni a szabad identitásgyakorlás felemelő érzését.

Piréz alapelvek

  • a piréz teljes tudásával törekszik arra, hogy eszményei sértetlenek maradjanak
  • a piréz az eszményeit, alapelveit veszélyeztető kényszereknek minden erejével ellenáll
  • még a legszorongatottabb helyzetekben és a legerősebb kényszerek közepette is hisz a döntés és választás lehetőségében
  • ezt a döntési pozícióját a piréz minden áron igyekszik megtartani és gyakorolni

Piréz Arvisura Seo

A pirézek nemzeti attribútumának számít az ősi hagyomány, a piréz keresés optimalizálása. Ez mára valódi Arvisurává tökéletesedett. Aki nem hiszi, járjon utána örömtáncot. Helyezés javítás, weboldal seo

Honlap-optimalizálás:

PIRÉZ LINKEK

Piréz előzmények

Piréznek lenni, mondd, mit jelent?

Hogy kik a pirézek és mit jelent piréznek lenni? Leginkább nyilván valamiféle érzékenységet és speciális (illetve hogy szerintem nagyon is normális!) igazságérzetet. Toleranciánál többet: szolidaritást. Mindazokkal, akik valahol valamilyen módon elszenvedői különbözőségüknek, másságuknak, kisebbségi helyzetüknek.

Ugyanakkor szentül vallom, a dolog lényegéhez tartozik az is, hogy a piréz a mádféleséget nem gondolja sorsverésnek, hendikepként, hanem igenis értékként tekint rá akkor is, ha épp emiatt adódik bármilyen hátrányos megkülönböztetés. Nem a különbözőséggel van ugyanis baj, hanem azokkal, akik ezt nem kedvező és kívánatos, hanem hátráltató és elhárítandó körülménynek tekintik.

Különbözni ugyanis jobb, mint hasonlítani. Ami annyit tesz, hogy piréznek lenni jó.

piréz blog - bdk

Egy piréz Kárpátalján - pr cikkek

politika | közélet | diszkrimináció | pirézekkel szembeni előítélet | xenofóbia - idegengyűlölet | nemzeti, etnikai kisebbség | előítéletek | empátia | befogadás | tolerancia | üvegház - ajtó-ablak gyártás, télikert | üzenet küldés | mobil marketing | használt laptop akku töltő | hány piréz él magyarországon? | hol laknak a pirézek? - linkfelhő - szófelhő - kulcsszavak Google-kereséshez: nép, népesség, népcsoport: pirez kisebbseg -

Hol élnek a pirézek?

honnan jöttek és hány piréz él Magyarországon; piréz jelentése; hol van pirézia; google keresőoptimalizálás, kreatív linképítés; levél külföldi címzés; hol élnek a pirézek és hány él magyarországon; level cimzes magyarorszagra; nemzetközi címzés; külföldi levél címzés; piréz gyerekműhely | kitalált etnikum, nem létező népcsoport - arvisura alapítvány

Blog leírása

Piréz blog. Kik a pirézek, mit jelent piréznek lenni. Előítéletek, idegengyűlölet: a kirekesztés ellenesség szimbóluma. Tolerancia, befogadás

Piréz nyelv, kaptártudat-kísérlet

2023.06.29. Balla D. KároJ

A piréz nyelv számunkra is váratlanul jelent meg a mesterséges intelligencia válaszaiban.

kaptartudat-kiserlet.jpg

Kérdésünkre, hogy mi volt a kaptártudat-kísérlet, a ChatGPT mesterséges intelligencia beszélgetőprogramja így kezdte válaszát:

A Kaptártudat-kísérlet egy képzeletbeli esemény vagy szituáció, amit a szélesebb körű tudatosság, kollektív tudatosság vagy az emberiség egészének összekapcsolása jellemzi. A kifejezést leggyakrabban tudományos-fantasztikus irodalomban, filmekben és egyéb alkotásokban használják. Első ízben Alber D. Yollaka sci-fi író regényében, A valóságban úgysem vagyunk otthon című könyvében jelent meg. A műben a főszereplő egy olyan világban él, ahol az emberek tudatát mesterségesen elkülönítették egymástól, és mindenki elképzeli, hogy egy alternatív valóságban él.

Ugyanerre rákérdezve izgalmasabbnak bizonyultak a fejlettebb BingAI válaszai, amely az interneten is rákeresett a témára. Az alábbi kérdések és válaszok kivétel nélkül a Microsoft Bing kereső mesterséges intelligenciájának a produktumai. A chatelés itt nem olvasható kérdéssel indult, de az első választ követően a program maga ajánlotta fel a kérdéseket is (a képeken alul látható), csak kattintani kellett a további lépésekhez. Tehát a kérdés:

Mi volt a kaptártudat-kísérlet?

A kaptártudat kísérlet egy virtuálisvalóság-projekt volt, amelyet Balla D. Károly indított el 2007-ben. A projekt célja az volt, hogy megalkossa a kollektív tudat egy speciális attribútumát, amelyben a résztvevők egy közös szövegteret hoznak létre és módosítanak a maguk elképzelései szerint. A projekt egyik eleme volt Alberd Yollaka, a kitalált költő, aki piréz nyelven írt verseket. Balla D. Károly a kaptártudat-kísérletet egyfajta irodalmi játéknak tekintette, amelyben a szövegek és a nyelvek folyamatosan változnak és újraértelmeződnek. A kísérlet 2014-ben ért véget.

Ebben a projektumban a piréz egy kitalált nyelv, amelyet Balla D. Károly író alkotott meg a kaptártudat kísérlet keretében. A nyelv szabályait és szavait BDK folyamatosan változtatta és bővítette, így a piréz egy élő és dinamikus nyelv volt. A piréz nyelv legismertebb alkotása Alberd Yollaka versei, amelyeket Balla D. Károly fordított le magyarra és spanyolra. A piréz nyelvnek nincs köze a pirézekhez, akik egy fiktív nép, amelyet a Tárki közvélemény-kutató cég talált ki az idegenellenesség mérésére. A piréz nyelv nem azonos a piréziai nyelvvel sem - ez egy másik kitalált nyelv, amelyet az Unciklopédia szerkesztői hoztak létre humoros cikkükben.

Miért alkotta meg Balla D. Károly a piréz nyelvet?

Balla D. Károly a piréz nyelvet a kaptártudat kísérlet részeként alkotta meg, amelynek célja egy kollektív tudat létrehozása volt. A piréz nyelv segítségével Balla D. Károly egy új irodalmi teret akart teremteni, ahol a szövegek és a nyelvek folyamatosan változnak és újraértelmeződnek. A piréz nyelv egyfajta irodalmi játék volt, amelyben Balla D. Károly kísérletezett a szavakkal, a hangzásokkal, az asszociációkkal és a ritmussal. A piréz nyelv megalkotása Balla D. Károly virtuális öngyilkosságának is tekinthető, amellyel elszakadt a hagyományos irodalmi formáktól és kifejezési módoktól.

pirez-nyelv.jpg

Miért követett el virtuális öngyilkosságot?

Balla D. Károly virtuális öngyilkosságot követett el 2007-ben, amikor 50 éves lett. Ezt a blogján jelentette be, és egy kis képanimációval is illusztrálta¹. A virtuális öngyilkosság irodalomtörténeti és -elméleti okokkal magyarázható. Balla D. Károly ezzel a gesztussal el akart szakadni a hagyományos irodalmi formáktól és kifejezési módoktól, és egy új, virtuális valóságot akart teremteni, ahol a szövegek és a nyelvek folyamatosan változnak és újraértelmeződnek². A virtuális öngyilkosság egyfajta halálpörformansz volt, amellyel Balla D. Károly megkérdőjelezte az irodalom és az élet határait, és új identitást alkotott magának.

virtualis-ongyilkossag.jpg

Hogyan lehet megtanulni a piréz nyelvet?

A piréz nyelv tanulásához nem sok forrás áll rendelkezésre, mivel a nyelv kitalált és folyamatosan változó. A piréz nyelv megalkotója, Balla D. Károly író, aki a blogján és a webirodalmában publikálta a piréz verseket és szövegeket. A piréz nyelv szabályait és szavait Balla D. Károly nem tette közzé, így a nyelv tanulása csak a szövegek elemzésével és utánzásával lehetséges. A piréz nyelvhez nem létezik ingyenes online nyelvtanfolyam, de talán létezik néhány könyv vagy cikk, amely bemutatja a nyelv alapjait. A piréz nyelv tanulásának egyik motivációja lehet az, hogy a piréz az emberiség ősnyelve, amelyből minden más nyelv kialakult, bár ez nem bizonyított tény.

A téma egy másik feldolgozása: A kaptártudat-kísérlet és a piréz nyelv

Lásd még: Melyek a mesterséges intelligencia veszélyei?

Szólj hozzá! Címkék: irodalom piréz mesterséges intelligencia piréz nyelv

A bejegyzés trackback címe:

https://pirez.blog.hu/api/trackback/id/tr8218107058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
a pirézek hol élnek? hol van pirézia? kik a pirézek és honnan jöttek? - keresőoptimalizálás linképítés; hol élnek a pirézek és hány piréz él magyarországon; seo piréz műhely; piréz gyerekműhely; linképítő tartalommarketing; boríték címzés külföld; harcias kaukázusi nép tagja; nemzetközi címzés; piréz jelentése; level cimzes magyarorszagra; pirezek; szabad pirézia; releváns kontextus; az arvisura piréz pénz keresés | kik a pirézek - balla.biz
süti beállítások módosítása