A pirézek újkori feltűnését követően (Tárki, 2006) a fogalom a kirekesztés, az idegengyűlölet elleni fellépés szimbólumává vált.

Piréznek lenni annyi, mint szembefordulni az előítéletekkel. Annyi, mint a másságot értéknek tekinteni, a hátrányosan megkülönböztetett kisebbségekkel elvi alapon azonosságot vállalni. Piréznek lenni annyi, mint szemébe röhögni az összes fajvédőnek, rasszistának, antiszemitának, sovinisztának, nácinak. Piréznek lenni annyi, mint átélni a szabad identitásgyakorlás felemelő érzését.

Piréz alapelvek

  • a piréz teljes tudásával törekszik arra, hogy eszményei sértetlenek maradjanak
  • a piréz az eszményeit, alapelveit veszélyeztető kényszereknek minden erejével ellenáll
  • még a legszorongatottabb helyzetekben és a legerősebb kényszerek közepette is hisz a döntés és választás lehetőségében
  • ezt a döntési pozícióját a piréz minden áron igyekszik megtartani és gyakorolni

Piréz előzmények

Piréznek lenni, mondd, mit jelent?

Hogy kik a pirézek és mit jelent piréznek lenni? Leginkább nyilván valamiféle érzékenységet és speciális (illetve hogy szerintem nagyon is normális!) igazságérzetet. Toleranciánál többet: szolidaritást. Mindazokkal, akik valahol valamilyen módon elszenvedői különbözőségüknek, másságuknak, kisebbségi helyzetüknek.

Ugyanakkor szentül vallom, a dolog lényegéhez tartozik az is, hogy a piréz a mádféleséget nem gondolja sorsverésnek, hendikepként, hanem igenis értékként tekint rá akkor is, ha épp emiatt adódik bármilyen hátrányos megkülönböztetés. Nem a különbözőséggel van ugyanis baj, hanem azokkal, akik ezt nem kedvező és kívánatos, hanem hátráltató és elhárítandó körülménynek tekintik.

Különbözni ugyanis jobb, mint hasonlítani. Ami annyit tesz, hogy piréznek lenni jó.

piréz blog - bdk

Egy piréz Kárpátalján - bdk blog

politika | közélet | diszkrimináció | pirézekkel szembeni előítélet | xenofóbia - idegengyűlölet | nemzeti, etnikai kisebbség | előítéletek | empátia | befogadás | tolerancia | üvegház - ajtó-ablak gyártás, télikert | üzenet küldés | mobil marketing | csaba net: laptop szerviz - dell akkumulátor | hány piréz él magyarországon? | hol laknak a pirézek? - linkfelhő - szófelhő - kulcsszavak Google-kereséshez: nép, népesség, népcsoport: pirez kisebbseg -

Hol élnek a pirézek?

honnan jöttek és hány piréz él Magyarországon; piréz jelentése; hol van pirézia; google keresőoptimalizálás, kreatív linképítés; levél külföldi címzés; hol élnek a pirézek és hány él magyarországon; level cimzes magyarorszagra; nemzetközi címzés; külföldi levél címzés; piréz gyerekműhely | kitalált etnikum, nem létező népcsoport - arvisura alapítvány

Blog leírása

Piréz blog. Kik a pirézek, mit jelent piréznek lenni. Előítéletek, idegengyűlölet: a kirekesztés ellenesség szimbóluma. Tolerancia, befogadás

Utolsó kommentek

Szegénységi bizonyítvány

2015.05.06. Balla D. KároJ

Vasvári G. Pál - Gépnarancs | Piréz, pirézek | Idegengyűlölet Magyarországon: még a pirézeket is elutasítja a mérlegelők 60 százaléka – állapítja meg a Tárki

Most mindenki kapaszkodjon a hajába! A síkhülyeség mérőszáma jön: „Még a nem létező népcsoport tagjait, a pirézeket is elutasítja a mérlegelők 60 százaléka”.

pirez

Nem ámulnék, hogy ezen az amúgy is meglehetősen idegengyűlölő tájon termékeny talajba hullottak a „megélhetési bevándorlás” orbáni propaganda-magjai. Ami sok, az persze tényleg sok. Idegengyűlöletből és hülyeségből is.

Nézzük az előbbit! „Áprilisban a felnőtt lakosság 46 százaléka választotta azt az idegenellenesnek tekinthető állítást, hogy az országba menedékkérő be ne tehesse a lábát – közölte az MTI a Tárki adatát. A megkérdezettek 9 százaléka tekinthető idegenbarátnak, akik szerint minden menedékkérőt be kell fogadni, és 45 százalékuk mérlegelő a menedék nyújtásának, illetve megtagadásának kérdésében” – így a hír, amely szerint a korábbi idegengyűlöleti csúcsot 3 százalékkal haladja meg a mostani 46. Az sem meglepő, hogy „a mérlegelők körében a legmagasabb, 94 százalékkal az arab nemzetiségűek, a legalacsonyabb, 7 százalékkal a határon túli magyarok visszautasítottsága. Az arabokénál alig alacsonyabb a romák, de 70–80 százalék felett van a kínaiak, az afrikaiak és a románok visszautasítottsága is”.

Hanem most mindenki kapaszkodjon a hajába! A síkhülyeség mérőszáma jön: „Még a nem létező népcsoport tagjait, a pirézeket is elutasítja a mérlegelők 60 százaléka”.

Mármint ma. Csaknem egy évtizeddel azután, hogy a Tárki munkatársai mókás kedvükben kitalálták a piréz népet, csakis azért, hogy megállapíthassák: vajon azokat is idegengyűlölik-e a honi idegengyűlölők, akik egyáltalán nem is léteznek.

Ettől a kutatói tréfától zengett 2006 után a média, ezen hahotázott az internet jó érzésű és jó humorú honi publikuma. Sőt, életre is kelt a legenda, megjelent a soha nem létezett Pirézia facebook oldala, de még térképe is felbukkant a net dzsungelében.

Na most, ha az idei friss adatok szerint a felnőtt lakosság 45 százaléka mérlegelő és ennek a 60 százaléka piréz-ellenes, akkor ez a józan számítás szerint azt jelenti: száz magyar felnőtt közül 27-nek egy évtized alatt sem jutott a tudomására, hogy a pirézek pediglen nem léteznek. Legfeljebb tréfából, virtuálisan. Így azután – a strigákkal ellentétben – szó is eshet róluk…

No kérem, ezen az arányon, ezen az adaton lehet ámulni, szörnyülködni avagy röhögni – ízlés dolga, ki melyiket teszi.

De ki csodálkozik, ki vigyorog itt azon, hogy fokozódik az idegengyűlölet – amúgy igazándiból? A józanabbja, ha teheti, pakol; el innen, mindegy hová, csak olyan ország legyen, ahol nincs ennyi gyűlölet, nincs ekkora tudatlanság! Akár Piréziába is…

 (végépé)

1 komment Címkék: politika közélet pirézek piréz kirekesztés idegengyűlölet tárki vendégposzt

A bejegyzés trackback címe:

https://pirez.blog.hu/api/trackback/id/tr897434872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paraszthajszal 2015.05.21. 01:47:20

Ezzel a pirézzel az a baj, hogy ugyan nem létezik, de aki "nem ismeri a [kutatói] tréfát", az tényleg könnyen el tudja őket helyezni a térképen.

Ott egy kupacban találhatja a polinéz, melanéz népeket, ausztronéz nyelvcsaládot, kicsit nyugatra a szingalézeket és keletre ott van még Mikronézia is. Tehát a távoli ázsiára, óceániára asszociál, arra gondol, hogy az európai kultúrától idegen népről lehet csak szó, hiszen Európában minden népet ismer még egy műveletlenebb megkérdezett is.

Igazság szerint én is otthonosabban érzem magam európai emberek között, ránézésre, érzésre több közös van bennünk, a kinézetünkben, a kultúránkban.

A bevándorlókkal, amíg kevesen vannak, be akarnak illeszkedni (vagy eleve nem is "lógnak ki a sorból", addig nincsen baj. De a tömeges bevándorlás megváltoztatja a környezetünket, az utcaképet, a társadalmat, a kultúrát. A változástól pedig félünk, mert ez mindig alkalmazkodási kényszerrel jár.
a pirézek hol élnek? hol van pirézia? kik a pirézek és honnan jöttek? - keresőoptimalizálás linképítés; hol élnek a pirézek és hány piréz él magyarországon; seo piréz műhely; piréz gyerekműhely; linképítő tartalommarketing; boríték címzés külföld; harcias kaukázusi nép tagja; nemzetközi címzés; piréz jelentése; level cimzes magyarorszagra; pirezek; szabad pirézia; releváns kontextus; az arvisura piréz pénz keresés | kik a pirézek - balla.biz
süti beállítások módosítása